2 benda yang mungkin orang salah tafsir...

Dear diari..

2 perkara yang saling berkaitan satu dengan lainnya.
Ya, antara Cinta dengan Persahabatan.
Mampukah anda membayangkan Persahabatan tanpa Cinta?


Persahabatan dan Cinta adalah teman terbaik kerana dimana ada Cinta, Persahabatan selalu berada disampingnya. Dan dimana Persahabatan berada, Cinta selalu tersenyum ceria dan tidak pernah meninggalkan Persahabatan.

Pada suatu hari, Persahabatan mula berpikir bahwa Cinta telah membuat dirinya tidak mendapat perhatian lagi kerana Persahabatan menganggap Cinta lebih menarik daripada dirinya.

Seandainya tidak ada Cinta, mungkin aku akan menjadi lebih terkenal, dan lebih banyak orang memberi perhatian kepadaku.? pikir si Persahabatan. Sejak hari itu, Persahabatan memusuhi Cinta. Ketika Cinta bermain bersama Persahabatan seperti selalu, Persahabatan akan menjauhi Cinta. Apabila Cinta bertanya kenapa Persahabatan menjauhi dirinya, Persahabatan hanya memalingkan wajahnya dan beredar pergi meninggalkan Cinta.

Kesedihan pun menghampiri Cinta dan Cinta tidak sanggup menahan air matanya dan menangis. Kesedihan hanya dapat termangu memandang Cinta yang kehilangan teman baiknya. Beberapa hari tanpa Cinta, Persahabatan mulai berasa dengan Kecewa, Putus asa, Marah dan Kebencian.

Persahabatan mulai kehilangan sifat manisnya dan orang-orang mulai tidak menyukai Persahabatan. Persahabatan mulai dijauhi dan tidak lagi disukai. Walaupun Persahabatan cantik, tetapi sifatnya mulai memuakkan. Persahabatan menyedari bahwa dirinya tidak lagi disukai lantaran banyak orang yang menjauhinya. Persahabatan mulai menyesali keadaannya, dan saat itulah kesedihan melihat Persahabatan , dan menyampaikan kepada Cinta bahawa Persahabatan sedang dalam kedukaan.

Dengan segera Cinta berlari dan menghampiri Persahabatan . Saat Persahabatan melihat Cinta menghampiri dirinya, dengan air mata yang berlinang Persahabatan pun meluapkan seribu penyesalannya meninggalkanCinta .

Dipendekkan cerita, Persahabatan dan Cinta kembali menjadi teman baik. Persahabatan kembali kepada pribadi yang menyenangkan dan Cinta pun kembali tersenyum ceria. Semua orang melihat kembali kedua teman baik itu sebagai berkat dan anugerah dalam kehidupan.

Moral:

 • Mampukah Persahabatan tanpa Cinta?
 • Mampukah Cinta tanpa Persahabatan?

============================================================

Sering kali ditemui banyak orang yang cuba memisahkan Persahabatan dan Cinta krana mereka berfikir, "Kalau Persahabatan sudah disulami dengan Cinta, pasti akan jadi payah?".

Persahabatan merupakan bentuk hubungan yang indah antara manusia, di mana Cinta hadir untuk memberikan senyumnya dan mewarnai Persahabatan. Tanpa Cinta, Persahabatan mungkin akan diisi dengan Kecewa, Benci, Marah dan berbagai hal yang membuatkan Persahabatan tidak lagi indah. Berhentilah membuat batas antara Cinta dan Persahabatan, biarkan mereka tetap menjadi teman baik. Yang harus diluruskan adalah Cinta bukanlah perosakPersahabatan, Cinta memperindah persahabatan anda lagi.

Seringkali Cinta cuma dijadikan kambing hitam sebagai perosak sebuah persahabatan. SALAH BESAR !!! Seharusnya dengan adanya Cinta, persahabatan akan semakin menyenangkan. Buat teman-teman yang sedang menjalin Persahabatan. Penuhilah persahabatanmu dengan Cinta, berikanlahCinta yang terbaik untuk sahabatmu.

Buat korang yang sedang mengalami masalah dalam persahabatan, jangan salahkan Cinta! Tetapi cubalah perbaiki persahabatan kamu dengan cinta krna cinta akan menutupi segala kesalahan, mengampuni dengan mudah dan membuat segala sesuatu yang tidak mungkin menjadi mungkin.

Buat korang yang belum mengerti erti Persahabatan, cubalah mulakan sebuah persahabatan. Dengan persahabatan kalian akan semakin dewasa, tidak ego dan belajar untuk mengerti bahwa segala sesuatu tidak selalu terjadi sesuai dengan keinginan kita.

Buat teman-teman yang sedang kecewa dengan Persahabatan. Renungkanlah......

Apakah kita sudah menjalani Persahabatan dengan betol??

Dan cubalah memahami erti persahabatan buat hidup kalian. Keinginan, semangat, pengertian, kematangan, kelemahlembutan dan segala hal yang baik akan korang temui dalam persahabatan.


Ikhlas,

Ahmad Fauzi Aryaan

Comments

 1. it just look alike dlm lagu sahabat jadi cinta by the zigaz.

  nowadays byk sahabat yg bertukar jd cinta....

  ReplyDelete
 2. mana2 tak salah kalau pandai jaga kedua2nya.

  ReplyDelete
 3. Pojie,
  Antara cinta dan persahabatan itu pastinya dua perkara yang berbeda namun andainya ia telah menyentuh rasa atas sebuah keikhlasan di hati mu adikku, maka jangan pernah mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih ingin mencuba, tidak pernah menyerah jika kamu masih merasa sanggup, jangan pernah mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya kerna yang tinggal sebagai cebisan itu adalah sebuah persahabatan yang berbaki sisa.

  ReplyDelete
 4. sahabat nak jadi cinta agak susah..tatau la pandangan yg lain, tp selalunya kadang2 bukan cinta pun, sayang pada sahabat tu

  ReplyDelete
 5. Rtp Farra Arisha:
  ini hanya cinta as a fren jee...

  ReplyDelete
 6. .fariza.
  betoi..tepat sekali...

  ReplyDelete
 7. zizidiazora :
  bila perkataan CINTA dan PERSAHABATAN disalah ertikan maka terjadi laaa konflik antara 2 pihak...disini laaaa penerangan yg PENTING harus diujukan kepada pihak tertentu...

  ReplyDelete
 8. FaizalSulaiman :
  akceli apa yg cb disampaikan bukan laaaa sekdar rs CINTA dan PERSAHABATAN yg tak dpt dibezakan...

  ReplyDelete
 9. ::FAIZ FARISH::
  haaaaa..len kali komen laa cm ZIZI tu haaa..bru laa semangat!!!!

  ReplyDelete
 10. waduh.. complicated nye hal2 berkaitan perasaan n perhubungan...

  papehal semua kene balance.. nak blajo balance tu y payah.. hishh

  ReplyDelete
 11. payah untuk di mengertikan apalagi untuk difahami,..menyelinap hati A.F., baru diri ini tahu apa maksudnya CINTA dan PERSAHABATAN pada mata hati A.F.A. teruskan berCINTA A.F.A.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

KOD PADA TAYAR YANG PERLU PENGGUNA TAHU DALAM SETIAP PEMANDUAN