Bertimbang rasa laaa wahai manusia


Assalamualaikum & salam sejahtera semua.


Lumrah manusia yang dijadikan dengan pelbagai rupa, perangai dan sifat.Tetapi sebagai seorang manusia yang 'berpendidikan tinggi', yang diberikan akal yang waras dan bole berfikiran secara rasional tidak mungkin pasti akan terlintas dan terdetik perasaan bertimbang rasa sesama manusia.

Lumrah alam bila tinggal dikawasan kejiranann yang penghuninya kebanyakannya adalah kelompaok-kelompok pelajar di institusi pengajian. Kisah ini membuatkan patik terpanggil untuk mencoretkan sesuatu yang hanya pagi sudut pandangan patik. 

Bila duduk berjiran yang mana jiran sebelah menyebelah adalah pelajar, sudah tentu keadaan meletakkan kenderaan seperti kereta yang akan selalu menjadi masalah utama. Ada yang terpaksa double park dengan orang lain dan ada yang terpaksa menghalang laluan rumah orang.

Tetapi sebagai manusia yang bertimbang rasa, rasanya tak perlu sampai meninggalkan nota seperti diatas sebagai tanda protes. Mereka sepatutnya bertimbang rasa dengan keadaan sekeliling. Apa yang perlu dilakukan adalah sekiranya menghalang lalu lintas adalah :

1. Menolak kenderaan kehadapan sedikit yang sudah pastinya empunya kenderaan itu sendiri tidak menarik brak tangan bagi memudahkan orang lain.

2. Menghubungi empunya kenderaan sekiranya empunya kenderaan ada meningglkan no. telefon.

Lumrah bagi patik mendengar keluhan seperti ini. Kira dh menjadi asam garam berjiran bila mana terjadi kejadian seperti ini. Apa yang perlu sabar, sabar dan terus bersabar.

Sekian buat kali ini. Terima kasih diatas kesempatan korang menyinggah ke blog patik.

-Ahmad Fauzi Aryaan-
 

Comments

 1. Assalamu'alaikum.

  Makcik pun pernah berhadapan dengan masalah jiran yang sesuka hati meletakkan kereta sehingga menyukarkan jiran yang lain hendak memasuk/mengeluarkan kereta. :(

  ReplyDelete
 2. ko x dtg lg umh aku.. bru ko tau erti parking yg sbnr.. hahahah

  ReplyDelete
 3. memang bertimbang rasa dan sifat kesabaran itu dituntut tapi semua orang tau yg menusia ni rambut sama hitam tapi hati lain2....namapun manusiakan pastinye punya tahap pemikiran yg berbeza.

  ReplyDelete
 4. kakcik:
  lumrah laaa adat berjiran.

  x gitu kak cik???

  ReplyDelete
 5. [k]o{q}i[n] :
  mesti semak kannn...

  ReplyDelete
 6. zizidiazora :
  adat laa kan abg zizi, barkan jee laaa..ikot jee rentak depa tu..

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

MASJID 1000 SELAWAT MERCU TANDA PULAU PANGKOR