Cara Semulajadi Menghalau Serangga

Cara Semulajadi Menghalau Serangga

Cara Semulajadi Menghalau Serangga | Kehadiran serangga perosak seperti lalat, lipas, nyamuk atau tikus dirumah memang tidak diundang, betul? Walau sudah dihalau berkali-kali, makhluk ini tidak pernah serik. Kedatangan serangga perosak ini membuatkan kita akan dilabel sebagai seseorang yang kurang mementingkan kebersihan.

Lebih menyedihkan lagi, serangga ini turut membawa penyakit seperti demam denggi, kencing tikus dan sebagainya. Sudah tentu penyakit begini sangat menakutkan kita semua. 

Sebagai langkah pencegahan daripada didatangi penyakit berkaitan, patik boleh cadangkan korang supaya mencuba serai wangi bagi menghalau serangga perosak tersebut.

Serai wangi mempunyai sedikit perbezaan berbanding serai yang digunakan untuk memasak pada bahagian batangnya yang kemerahan berbanding serai biasa yang berwarna putih. 

Cara Semulajadi Menghalau Serangga

Bau serai wangi dikatakan memang tak digemari oleh serangga perosak tersebut. Sebab ia harum mewangi dan secara tak langsung bersifat anti serangga.

Serangga perosak ni tidak suka persekitaran yang harum. Ia lebih suka tempat yang kotor dan berbau busuk. Disitu, ia akan lebih cepat untuk membiak.

Kesimpulannya, anda tanamlah serai wangi ataupun letakkan hirisan serai ini pada tempat-tempat yang difikirkan sesuai di kawasan kediaman anda bagi menghalau serta mengelakkan pembiakan makhluk perosak yang berkaitan.

p/s: dengar khabar ade produk yang mudah dan tidak perlu bersusah payah lagi?? Ingin tahu? Lawati www.seraiwangi.com.my


Comments

  1. mak saya di kampung ada tanam serai wangi nih.....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

MASJID 1000 SELAWAT MERCU TANDA PULAU PANGKOR