HARGA BAHARU BAGI PERMOHONAN PASPORT MALAYSIA

HARGA BAHARU BAGI PERMOHONAN PASPORT MALAYSIA

HARGA BAHARU BAGI PERMOHONAN PASPORT MALAYSIA | Bila hati teringin untuk melihat kawasan peninggalan kesan peristiwa Tsunami, benda yang patik risau adalah pasport. 

Tempoh hari patik telah ke Pejabat Imigresen Malaysia yang terletak di Perhantian Kajang, Kajang dimana ianya adalah lokasi bagi orang-orang Bandar Baru Bangi, Kajang membuat pasport. Mujurlah rumah patik agak dekat dengan lokasi tersebut. Jadi bolehlah patik datang agak lambat. Hehehe

Harga Pasport Malaysia

Setibanya disana patik sangat terperanjat kerana patik sudah sampai seawal 7.15 pagi tetapi barisan untuk mengambil nombor sudah panjang. Dalam hati patik berharap agar patik sempat untuk mendapatkan nombor kerana keesokkannya patik perlu terbang ke Aceh Indonesia.

Pejabat Imigresen Malaysia
Pejabat Imigresen Malaysia

Alhamdulillah akhirnya patik dapat juga nombor untuk memperbaharui pasport patik. Lega dekk oi. Sambil-sambil menunggu patik melihat informasi berkenaan harga baharu bagi permohonan pasport Malaysia.

Patik teringat dulu kalau kita nak memperbaharui untuk setahun berharga RM100. Tapi sejak 2015, harga telah bertukar menjadi RM200 untuk 5 tahun permohonan. Baru jeee patik tahu dengan perubahan harga baharu ini. Maklumlah patik ni bukan jenis travel merata.

Pasport Malaysia
Pasport Malaysia

Dalam masa 3 jam urusan untuk memperbaharui pasport patik akhirnya selesai. Jumlah yang perlu patik bayar adalah RM200 untuk jangka masa 5 tahun. Panjang bukan?! Sekarang patik bebas untuk keluar negara jika tiada masalah dengan PTPTN nanti. Hehehehe.

Kenangan pasport Malaysia
Kenangan pasport Malaysia

Sekarang ni patik sudah mempunyai 3 pasport dan 2 daripadanya telah lupus tarikh dan boleh dijadikan kenangan.

Bila sebut kenangan, patik teringat kenangan patik pertama kali ke Negara China semasa zaman belajar dulu. Memang pengalaman pertama dimana patik perlu berurusan dengan pihak kedutaan China untuk mendapatkan visa melawat ke Negara China.

Pasport Malaysia
Pasport Malaysia

Jadi lepas ni cadang patik adalah untuk melawat Aceh, Indonesia demi menunaikan hasrat melihat peninggalan peristiwa Tsunami yang 12 tahun berlalu pada tahun 2004. Nanti patik kongsikan kisah patik disana yee.

Comments

  1. berbaloi rm200 untuk tempoh 5 tahun tapi mau kemana sahaja fulusnya ngak ramei haha...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

MASJID 1000 SELAWAT MERCU TANDA PULAU PANGKOR