TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA DI MALAYSIA

TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA

TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA DI MALAYSIA | Semua orang pasti ingin memiliki rumah sendiri bukan? Begitu juga dengan patik. Patik teringin nak ada rumah sendiri supaya dimasa depan senang bila sudah berkeluarga. 

Sebagai orang yang pertama kali untuk memiliki rumah, patik yakin korang mesti berkira-kira dan kadang tu berdebar untuk terjun kedalam proses pemilikan rumah kan? Jika tersilap langkah banyak yang akan terkorban termasuklah kewangan anda. Tu yang paling dirisaukan.

Jadi untuk perkongsian patik kali ini, patik ingin kongsikan tips untuk memiliki rumah pertama di Malaysia.

TIPS MEMILIKI RUMAH PERTAMA 

TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA
Gambar sekadar hiasan
1. Pilih lokasi terbaik yang anda boleh cari, seperti yang dikatakan oleh The Malay Mail Online. Ia bermaksud, mencari hartanah yang dekat dengan tempat anda bekerja atau rumah yang berada di kawasan strategik, yang mempunyai banyak kemudahan dan mudah untuk diakses. Tidak kira sama ada anda perlu membeli di kawasan berhampiran hab pengangkutan awam atau membeli rumah berdekatan pasar raya, apa yang penting ia mudah diakses. Korang boleh menggunakan laman hartanah seperti PropertyGuru Malaysia untuk new property launches atau hartanah baru.

TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA
Gambar sekadar hiasan
2. Ketahui takat kos perumahan anda. Bila korang ingin membeli rumah, korang bukan saja perlu menyimpan untuk bayaran pendahuluan dan juga perlu memikirkan bayaran bulanan gadai janji anda. Korang perlu ada simpanan yang cukup untuk menampung perbelanjaan bulanan, ini termasuklah bil api dan air, makanan, pengangkutan, dan lain-lain perbelanjaan. 

Korang juga perlu ambil kira bayaran premium insurans perumahan bulanan dan ditambah pula dengan ansuran kereta dan bayaran gadai janji, perbelanjaan anda akan kian meningkat. Ini belum lagi dengan kos meterai yang anda perlu tanggung bila anda membeli rumah atau kos ubah suai. Yuran kesatuan perumahan mungkin tampak tidak penting, tetapi jika anda terlepas beberapa kali, kos yang anda ada pasti akan meningkat. Ini hanyalah sebahagian kecil yang anda perlu lalui semasa anda membeli rumah. Jadi pastikan anda bersedia dari sudut kewangan untuk menguruskan kos-kos yang disebutkan tadi.

TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA
Gambar sekadar hiasan
3. Pilih jenis perumahan yang tepat. Korang boleh pilih jenis perumahan, menurut Global Property Guide, daripada rumah teres atau banglo mewah hinggalah rumah berkembar atau separa berkembar. Utamakan keperluan dan keluarga. Ini akan memudahkan korang untuk memilih jenis perumahan yang sesuai untuk korang dan keluarga. Korang juga boleh senaraikan perkara wajib yang perlu ada di senarai semak untuk hartanah yang korang mahu. Tinjau ciri yang ada pada setiap unit yang anda lihat. Apabila anda telah teliti semuanya, anda akan dapati unit yang ditanda dengan banyak menepati ciri-ciri yang anda mahu. 

TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA
Gambar sekadar hiasan
4. Ketahui matlamat pembelian. Anda perlu jelas dengan sebab anda mahu membeli hartanah. Ini disebabkan ia akan akan mempengaruhi pilihan anda dan akan menetapkan perjalanan anda. Jika anda membeli hartanah untuk kegunaan anda, anda akan ada keperluan lain yang perlu dipenuhi berbanding jika anda membeli untuk pelaburan.

TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA
Gambar sekadar hiasan
5. Peraturan asas pelaburan. Semasa anda masih muda, anda masih boleh mendapat pendapatan jadi ia sangat baik untuk anda fokus usaha anda dalam membeli rumah yang memberi nilai terhebat. Bagaimanapun jika anda menghampiri usia emas anda, melabur di hartanah yang boleh memberi pulangan sewa adalah pili.

TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA
Gambar sekadar hiasan
6. Pembiayaan. Jangan buat kesilapan dengan melihat hartanah sebelum memastikan kewangan anda selamat. Jika anda tahu berapa anda boleh belanjakan untuk hartanah, itu adalah langkah pertama yang penting supaya anda tahu hartanah mana yang anda boleh lihat. Jika anda hanya jangka berapa yang boleh ditanggung oleh pihak bank, anda akan buang masa jika bank hanya boleh menanggung di bawah jangkaan anda. Ia akan membantutkan anda, dari sudut emosi, kerana anda telah melihat rumah yang berada di luar kemampuan anda. Elakkan ini daripada berlaku. Pastikan pembiayaan anda sudah diluluskan sebelum anda mula membeli rumah.

TIPS UNTUK MEMILIKI RUMAH PERTAMA
Gambar sekadar hiasan
7. Jangan gerakkan wang anda. Simpan wang di satu tempat. Peminjam biasanya akan melihat kredit dan kewangan anda. Jika anda terlalu banyak menggerakkan wang anda, ia akan menjejaskan peluang pinjaman anda. Simpan wang anda di satu tempat sekurang-kurangnya enam bulan sebelum permohonan pinjaman. 

Naahhh jadi korang sudah dapat kan sedikit perkongsian daripada patik untuk kegunaan korang dimasa hadapan. Mana tahu informasi ini boleh korang jadikan panduan untuk memiliki rumah pertama untuk korang nanti.


Comments

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

PERCUTIAN DI CAMERON HIGHLAND BERSAMA KELUARGA PASCA COVID 19 (PART 1)

KOD PADA TAYAR YANG PERLU PENGGUNA TAHU DALAM SETIAP PEMANDUAN