BUAIAN GANTUNG DENGAN IDEA SENDIRI


BUAIAN GANTUNG DENGAN IDEA SENDIRI | Teringat zaman-zaman dulu patik pernah berkeras dengan ayah patik supaya beliau boleh buatkan patik 1 buaian gantung dirumah patik. Akhirnya permintaan patik dikabulkan dengan membeli buaian besi dan masih utuh sehingga sekarang. 

Patik pernah berangan untuk memiliki buaian gantung bertali ni dirumah. Tapi dek beberapa masalah dan masalah utama adalah patik tidak memiliki perkakas yang baik, jadi semuanya terkubur. 

Tetiba emosi hari ini adalah mencari contoh pembuatan buaian gantung dengan idea sendiri menjadi bila patik terlihat entri di http://dalinali.com

Untuk tutorial pembuatan buaian gantung ni barang  yang diperlukan adalah sangat ringkas. Patik yakin korang pasti boleh dapatkan tanpa sebarang masalah.

Barang yang diperlukan:
Sekeping papan
Tali penggantung yang tebal
Skru untuk menggantungkan tali 

Alatan:
Mesin gerudi lubang

CARA MEMBUAT BUAIAN GANTUNG


CARA MEMBUAT BUAIAN GANTUNG

Kayu yang ingin dijadikan alas tempat duduk dipotong mengikut ukuran yang diperlukan. Ikutlah berapa panjang yang korang inginkan. Jangan terlalu pendek atau terlalu panjang yee.

CARA MEMBUAT BUAIAN GANTUNG

Dengan menggunakan mesin gerudi lubang, buat 4 lubang dihujung bucu untuk dijadikan lubang menggantungkan tali nanti

CARA MEMBUAT BUAIAN GANTUNG

Dengan menggunakan tali dan juga skru ini maka penyediaan buaian gantung hampir selesai. 

CARA MEMBUAT BUAIAN GANTUNG


Dengan menggunakan saiz penebuk lubang yang sesuai, dinding akan ditebuk dan skru kemudiannya akan dimasukkan dan ikat skru sehingga kukuh. Pastikan ianya kukuh kerana keseluruhan beban badan akan jatuh kepada dia. Jadi ianya mesti kukuh

CARA MEMBUAT BUAIAN GANTUNG

Bila selesai menebuk lubang dan memasukkan skru keatas dinding, maka bolehlah kita masukkan tali penggantung dan terus disambungkan ke papan yang berlubang tadi. 

CARA MEMBUAT BUAIAN GANTUNG


Tadaaaa.. maka selesailah penyediaan buaian penggantung. Pastikan paras papan dengan lantai besesuaian dan tidak berbahaya untuk kanak-kanak juga.

-------

Nampak kan sangat mudah untuk membuat buaian gantung ini. Hanya memerlukan beberapa bahan dan juga alatan menggerudi korang boleh menyiapkan semua ini. Alatan menggerudi juga mestilah yang jenis tahan kerja berat dan patik memilih mesin menggerudi jenama Metabo. 

Untuk pengetahuan korang, jenama Metabo ini boleh didapati dibawah Jasa Kita kerana mereka menjadi pengedar alatan seperti ini di Malaysia. Jenama Metabo ini bukan sahaja boleh digunakan untuk golongan profesional malahan ianya juga sesuai untuk kerja-kerja kecil yang biasa kita buat dirumah. 

Yang seronoknya alatan dibawah jenama Metabo ini adalah alatan jenis tanpa wayar dimana alat korang tidak melibatkan wayar yang mengganggu pergerakkan korang untuk bekerja. Ianya dilengkapi dengan bateri yang diberi jaminan 36 bulan terhadap baterinya. 

Bagi korang yang ingin mengetahui informasi mengenai alatan dibawah jenama Metabo ini, korang boleh dapati seperti berikut.


>> WEBSITE <<


Comments

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

KOD PADA TAYAR YANG PERLU PENGGUNA TAHU DALAM SETIAP PEMANDUAN