BENARKAH BURUNG ENGGANG LIAR WUJUD DI PULAU PANGKOR ??

Burung Enggang Pulau Pangkor

BENARKAH BURUNG ENGGANG LIAR WUJUD DI PULAU PANGKOR ?? | Bila sebut burung enggang, patik yakin korang mesti terbayangkan Negeri di bawah Bayu iaitu Sabah bukan? Kebiasaanya patik akan melihat burung enggang hanya didalam zoo yang terkurung dan kadang kala ianya akan dijadikan sebagai binatang untuk persembahan. 

Burung Enggang Pulau Pangkor

Berlokasi di Sunset View Chalet Teluk Nipah patik berpeluang untuk melihat dengan leibih dekat burung enggang liar yang berkeliaran bebas datang untuk makan. Sunset View Chelet ini dikatakan adalah kolasi utama burung enggang ini akan mendarat dan mendapatkan makanan. 

Burung Enggang Pulau Pangkor

Bagaikan sudah mengetahui masa makan, setiap hari lebih kurang jam 6.30 petang, burung-burung enggang ini akan mula mendarat dikawasan berhampiran Sunset View Chelet ini dan sekaligus ianya menjadi tarikan utama orang ramai datang kesini. 

Burung Enggang Pulau Pangkor

Siapa sangka, daripada aktiviti sekadar suka-suka memberi makan kepada burung-burung ini, ianya telah menjadi lokasi wajib orang datang ke Pulau Pangkor dan datang ke Sunset View Chelet untuk melihat burung enggang yang liar ini akan datang kesini untuk menikmati makanan. 

Burung Enggang Pulau Pangkor

Patik yakin korang pasti akan teruja dengan kemanjaan dan kejinakkan burung ini yang akan mendekati kita yang menghulur buah-buahan. Disini korang TIDAK akan dikenakan sebarang bayaran tetapi korang digalakkan untuk memberi sedikit sumbangan diana sumbangan ini sedikit sebanyak boleh membantu Pak Din membeli buah-buahan sebagai makanan dan juga menaik taraf kawasan sekitar supaya ianya lebih selesa untuk pengunjung dan juga burung enggang

Burung Enggang Pulau Pangkor

Bagi korang yang berminat untuk memberi makanan atau menyumbang buah-buahan kepada burung enggang ini, korang boleh menghubungi Pak Din 012-4082297 yang merupakan insan yang bertanggungjawab memperkenalkan tarikan perlancongan disini. 

Burung Enggang Pulau Pangkor

Keunikkan yang korang pasti teruja kerana burung yang dianggap liar ni kelihatan manja dengan berkeliaran dikawasan ini apabila masa makan mereka tiba. Jom kesini untuk melihat keunikkan yang ada di Pulau Pangkor. 


Hornbill Feeding
Sunset View Chalet Teluk Nipah
Pulau Pangkor
Perak

Telefon:
Pak Din (012-4082297)

Masa: 6.30 petang

Masuk: PERCUMA 


Kredit foto: Dino Alham'd


Comments

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

KOD PADA TAYAR YANG PERLU PENGGUNA TAHU DALAM SETIAP PEMANDUAN