KARNIVAL PEKERJAAN DAN KAUNSELING KERJAYA 2017 SEDIA BANYAK PELUANG PEKERJAAN

KARNIVAL PEKERJAAN DAN KAUNSELING KERJAYA 2017

KARNIVAL PEKERJAAN DAN KAUNSELING KERJAYA 2017 SEDIA BANYAK PELUANG PEKERJAAN | Sejak dua menjak isu pemberhentian pekerja oleh sesebuah organisasi makin meruncing. Sekarang ni bagi patik, kau ada pendidikan tinggi pun tiada guna kalau organisasi kau tidak mampu menanggung pun isu seperti ini akan terjadi. 

Memang sangat mencabar untuk kelangsungan hidup dizaman kini. Apa yang boleh dilakukan adalah terus dan terus mencari kerja bagi menyara diri dan juga untuk masa hadapan. 

Mujur ada inisiatif daripada pihak PERKESO dimana mereka akan adakan program yang dipanggil KARNIVAL PEKERJAAN DAN KAUNSELING KERJAYA 2017. Butirannya ada patik sediakan dibawah.


Karnival Pekerjaan Dan Kaunseling Kerjaya 2017
Tempat: Putrajaya International Convention Centre (PICC)
Tarikh: 9 Oktober 2017
Masa: 8.30 pagi – 4.00 petang


Bagus juga program yang akan diadakan oleh pihak PERKESO ni haa. Oh yaaa sebelum tu patik ingin berkongsi sedikit informasi berkenaan PERKESO


KARNIVAL PEKERJAAN DAN KAUNSELING KERJAYA 201

PERKESO atau nama singkatannya adalah Pertubuhan Keselamatan Sosial. PERKESO merupakan sebuah jabatan yang terletak di bawah Kementerian Sumber Manusia, dimana ia bertanggungjawab dalam mentadbir dua skim keselamatan sosial iaitu Skim Bencana Pekerjaan dan Skim Keilatan sekaligus sebagai tuan rumah bagi penganjuran Karnival Pekerjaan dan Kaunseling Kerjaya 2017 ini. 

KARNIVAL PEKERJAAN DAN KAUNSELING KERJAYA 2017

Melalui pendekatan yang sedia ada, PERKESO cuba mencari dan memberi peluang kerja kepada semua rakyat Malaysia dan tidak dilupakan kepada Orang Kelainan Upaya (OKU). Kenapa patik katakan PERKESO juga memberi peluang kepada insan OKU?

Ini kerana mereka telah memperkenalkan program yang dipanggil Return to Work yang dianjurkan oleh PERKESO. Program Return to Work ini adalah sebuah inisiatif pihak PERKESO dimana mereka yang kelainan upaya seharusnya diberi peluang untuk menjana kewangan mereka sendiri dengan mengambil kira keupayaan diri mereka. 

KARNIVAL PEKERJAAN DAN KAUNSELING KERJAYA 2017

Sebagai contoh melalui progam Return to Work ini, Saudara Jamal Abdul Lajan yang telah mengalami kelumpuhan dari pinggang kebawah disebabkan jangkitan tulang belakang oleh penyakit Meningitis. Beliau bekerja sebagai Penjaga Stor disebuah syarikat pembuatan dan isterinya juga bekerja disyarikat yang sama. 

KARNIVAL PEKERJAAN DAN KAUNSELING KERJAYA 2017

Selepas menyertai program Return to Work, Saudara Jamal Abdul Lajan telah diberikan pekerjaan berkonsep kerja dari rumah selepas Pengurus Kes beliau iaitu Cik Faizlinda Yusuf telah mengenalpasti kekurangan yang dialami oleh rakan kita ini dan akhinya pekerjaan sebagai pemotong label dimana setiap label yang dipotong akan diberikan upah sebanyak 1sen bagi setiap label. 

Setiap minggu Saudara Jamal ini akan menerima 10 gulung dengan 2000 label produk. Dengan pekerjaan ini, Saudara Jamal mampu mengumpul kutipan lebih kurang sebanyak RM200 seminggu bergantung kepada sejauh mana beliau mampu menyiapkan kerja itu. 

Walaupun kurang keupayaan, inisiatif pihak PERKESO ini sedikit sebanyak memberi harapan sinar baru bagi mereka yang hilang keupayaan untuk bekerja secara normal seperti orang normal lain. 

Apa yang patik kongsikan diatas tadi adalah sedikit yang pihak PERKESO sudah lakukan kepada rakan kita yang lain. Jadi korang diluar sana jom ke karnival ini kerana banyak syarikat yang akan terut serta didalam memberi peluang pekerjaan kepada korang. Antaranya adalah:
KARNIVAL PEKERJAAN DAN KAUNSELING KERJAYA 2017
Haaaa nampak banyak syarikat yang tersenarai bukan? Jadi apa tunggu lagi. Buat janji temu korang untuk merebut peluang yang telah disediakan. Jadi apa tunggu lagi, jom kita ramai-ramai ke Karnival Pekerjaan dan Kaunseling Kerjaya 2017.


Karnival Pekerjaan Dan Kaunseling Kerjaya 2017
Tempat: Putrajaya International Convention Centre (PICC)
Tarikh: 9 Oktober 2017
Masa: 8.30 pagi – 4.00 petang


Telefon: 

03-426 45594 / 5373
017 – 369 0128
012 – 607 6763>> WEBSITE | FACEBOOK <<


Comments

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

KOD PADA TAYAR YANG PERLU PENGGUNA TAHU DALAM SETIAP PEMANDUAN