MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR DIKATAKAN MASJID YANG MENGHIMPUNKAN 1000 SELAWAT

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR DIKATAKAN MASJID YANG MENGHIMPUNKAN 1000 SELAWAT | Siapa sangka nama sebuah kampung kecil yang dinamakan Kampung Teluk Gedong, Pulau Pangkor telah menjadi buah mulut orang ramai tidak kira dari dalam negara mahupun luar negara yang dikatakan masjid yang menghimpukan 1000 selawat.

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

Patik telah berpeluang untuk singgah ke masjid ini yang khabarnya mempunyai ukiran seni halus Islam dan kaligrafi 1,000 selawat yang tertulis disetiap inci ruang masjid ini. Rasanya ini adalah masjid pertama di Malaysia yang mempunyai keunikkan seperti ini patik rasa.

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

Memasuki perkarangan masjid, korang akan tergamam dengan keindahan tulisan yang terlakar disetiap inci ruangan masjd. Memang sangat cantik. Sebuah masjid yang sangat cantik yang diberi nama Masjid Al-Badr Seribu Selawat, Pulau Pangkor, Perak merupakan sebuah masjid terapung yang sangat cantik. Jadi sekarang ini bukan sahaja di Terengganu juga ada masjid terapung, Pulau Pangkor juga memiliki masjid yang unik dan cantik. Hehehe.

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

Sebenarnya, masjid ini agak baru di Pulau Pangkor. Dibina pada 7 Mac 2014, Masjid Terapung Pulau Pangkor atau nama lainnya Masjid Al-Badr 1000 Selawat ini adalah hasil inspirasi daripada Menteri Besar Perak.

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

Kalau korang perhatikan disetiap inci ruangan masjid ini, ukiran bunga yang menyerikan setiap ruang di masjid ini diilhamkan daripada bunga tekat atau lebih dikenali sebagai bunga Perak yang juga bunga warisan dan simbol bagi negeri ini.

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

Memasuki ruangan solat utama masjid, korang akan melalui daun pintu yang diukur keseluruhan dengan ukuran motif bunga dan ditengahnya terukir selawat.

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

Dalaman masjid ini sangat indah dengan pelbagai jenis dekorasi unik dan menarik. Diberi nama 1000 selawat kerana terdapat kaligrafi 1000 selawat di dinding masjid. Kos pembinaan Masjid Al-Badr 1000 Selawat ini adalah RM11.6 juta dan siap pada tahun 2016.

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

Patik tidak melepaskan peluang untuk mengabadikan beberapa keping gambar sebagai tanda patik telah sampai kesini. Sebuah masjid yang sangat cantik dan akan menjadi buah mulut dan menjadi salahsatu tarikan orang ramai untuk datang ke Pulau Pangkor

MASJID TERAPUNG PULAU PANGKOR

Bagi korang yang ingin sampai kesini, korang boleh terus datang kesini kerana tempat ini memang terbuka untuk dilawati dan kepad bukan muslim, korang dikehendaki memakai pakaian yang menutup aurat yang disediakan oleh pihak masjid sebelum memasuki masjid ini.

Datanglah ke Masjid Al-Badr 1000 Selawat ini untuk menghayati hasil seni islamik yang sangat cantik dan mungkin satu-satunya di Malaysia.

Comments

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

KOD PADA TAYAR YANG PERLU PENGGUNA TAHU DALAM SETIAP PEMANDUAN