KESERONOKKAN SAMBUTAN TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017 (TICD2017)

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

KESERONOKKAN SAMBUTAN TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017 (TICD2017) | Tioman Conservation Day 2017 (TICD2017) adalah acara tahunan yang diadakan oleh Berjaya Resort Tioman Island bagi memelihara perairan sekitar pulau supaya lebih bersih dan menjadikan tarikan untuk para pelancong.

Program tahunan ini telah berjaya menarik ramai penyelam untuk sama-sama bersama dalam meraikan sambukan Tioman Island Conservation Day 2017.

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Tempoh hari patik dan beberpa rakan blogger telah dijemput untuk sama-sama merasai sambutan Tioman Island Conservation Day 2017 di Berjaya Resort Tioman Island. Perjalanan kami  yang memakan masa lebih kurang 6 jam bermula dari Berjaya Times Square Hotel Kuala Lumpur pada jam 12 tengah malam dengan menaiki bas.

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Kami tiba di Terminal Feri Tanjung Gemuk lebih kurang 6.30 pagi. Kami sempat beersarapan pagi disekitar jeti dan sambil menunggu feri yang akan bertolak dari jeti lebih kurang jam 8 pagi.

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Lebih kurang jam 8.00 pagi, masa berlepas telah tiba. Kami semua telah dibawa menaiki Feri Cataferry. Untuk pengetahuan korang, Feri Cataferry yang patik naiki ini memang sangat selesa dan agak mewah bila memasuki ruangan dalaman. Yang paling menarik, mereka juga mempunyai anak kapal sama seperti kapal terbang yang sentiasa bersama kami sepanjang pelayaran.


BERJAYA RESORT TIOMAN ISLAND 

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Setibanya di Berjaya Resort Tioman Island, patik dan semua rakan media lain telah disambut dengan menghidangkan buah kelapa sebagai minuman selamat datang kepada kami. Kiranya hilang dahaga selepas beberapa lama berada didalam feri dan perasaan tidak sabar untuk measuk kebilik adalah sangat tinggi.

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Kami semua dibahagi-bahagikan bilik dan semua diminta pulang ke bilik masing-masing untuk berehat dan bersiap untuk program yang telah dirancang sepanjang disini. Nasib patik agak baik kerana patik telah ditempatkan di bilik jenis Dulexe Chelet yang menghadap pantai. Kiranya deruan ombak tu memang akan kedengaran dari bilik patik. 

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Untuk pengetahuan korang harga balik bilik jensi Deluxe Chelet ini adalah lebih kurang RM330 untuk 1 malam. Menariknya chelet disini adalah kerana sebuah rumah mempunyai 4 bilik chelet dimana 2 dibahagian bawah dan 2 lagi dibahagian atas. Secara keseluruhan, patik sangatberpuas hati dengan keadaan bilik ini yang memang besar, selesa dan berbaloi dengan harga sedemikian. 


TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Tioman Island Conservation Day 2017 ini adalah aktiviti tahunan anjuran Berjaya Resort Tiiman Island yang khabarnya telah berlangsung sejak tahun 2010. Aktiviti ini berjaya menarik minat ramai penyelam dan juga masyarakat sekeliling datang untuk sama-sama memeriahkan lagi sambutan Tioman Island Conservation Day 2017. Sepanjang berlangsungnya Tioman Island Consevation Day 2017 ini, banyak aktiviti yang disusun untuk kami dan juga pengunjung lain.

MEMBINA CORAL STRUCTURE

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Sebenarnya ini adalah kali pertama patik terlibat secara langsung dalam membantu dalam memelihara dan memulihara khazanah laut seperti membina struktur untuk karang dilaut. Rupanya untuk membina struktur ini, korang tidak perlu bahan yang mahal sebaliknya hanya menggunakan bahan yang sedia ada disekeliling untuk membina rumah bagi karang. 

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Anak-anak karang akan diikat pada jaring hijau ini dan lama-lama ianya akan tumbuh membesar dengan adanya tempat yang sesuai. Seperti yang patik katakan tadi, kali ini katil besi lama telah dibentuk menjadi sturktur berbentuk A dan kemudian ditenggelamkan kedasar laut. 

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Memandangkan patik dan rakan media lain tidak mempunyai lesen menyelam, maka biarlah yang pakar mengendalikan apa yang perlu. Seramai lebih kurang 20 orang penyelam telah sama-sama dalam sambutan ini dimana kali ini mereka akan menenggelamkan beberapa struktur besi kedasar laut. 

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Seperti apa yang diberitahu, pihak Berjaya Resort Tioman Island telah menenggelamkan rangka sebiji bas dimana lokasinya adalah lebih kurang 200 meter dari Berjaya Tioman Resort Dive Centre

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017
Kredit foto: Tian Chad

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017
Kredit foto: Tian Chad

Beginilah keadaan didasar laut dimana aktiviti membiakkan karang dilakukan oleh para penyelam yang datang. Semoga dengan kesedaran ini sedikit sebanyak membantu memulihara keadaan batu karang didasar laut untuk generasi masa hadapan.

MEMBERSIH PANTAI

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Selain aktiviti membuat structure bagi karang, kami juga terlibat sama dalam membersihkan persisiran pantai. Apa yang patik boleh katakan, walaupun pantai ini sudah sedia cantik, masih perlu dijaga dan dipelihara keadaannya. 

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Jadi, kami telah sama-sama bergotong royong membersihkan persisiran pantai dengan mengutip segala apa yang kami jumpa untuk dibuang secara sempurna. Selalunya apa yang kami jumpa adalah plastik lama yang agak lama yang datangnya daripada 

MENANAM POKOK KELAPA

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017
  
Selain aktiviti membina struktur karang dan juga membersihkan pantai, satu lagi aktiviti yang disusun untuk kami semua iaitu aktiviti menanam pokok kelapa. Kebiasaan bila sebut pantai jee, sudah pasti korang terbayangkan lambaian pohon kelapa. Jadi dengan aktiviti menanam pohon kelapa ini bukan sahaja boleh memghijakan kawasan sekeliling pantai, ianya akan menjadi tanda keindahan sesebuah pantai.

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017

Menariknya, setiap seorang daripada kami akan diberikan anak pokok untuk ditanam dan sekiranya korang datang kesini lagi korang bolehlah melihat keadaan pokok korang samada masih hidup ataupun telah ditelan bumi. Hehheheh.

Apa pun patik seronok sepanjang berada di Pulau Tioman yang mana ini adalah pertama kali patik sampai kesini. Semua yang patik rasai memang berbaloi bermula dari harga bilik yang berbaloi, keadaan sekeliling yang mendamaikan, makanan yang sedap sepanjang disini dan yang paling seronok pantai yang cantik.


Apa pun terima kasih kepada Berjaya Resort Tioman Island atas jemputan untuk turut sama didalam Tioman Island Conservation Day 2017 (TICD 2017) ini dan diharap projek dapatlah menjadi acara tahunan di Pulau Tioman ini supaya khazanah laut akan terus terjaga demi memastikan generasi akan datang kenal akan keindahan pantai di Malaysia. 

Comments

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

KOD PADA TAYAR YANG PERLU PENGGUNA TAHU DALAM SETIAP PEMANDUAN