MENEROKAI 6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK BAGI MENGUJI KETAHANAN DIRI

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

MENEROKAI 6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK BAGI MENGUJI KETAHANAN DIRI | Patik sebenarnya bukanlah seorang yang gemarkan aktiviti lasak seperti memanjat bukit dan meneroka gua. Tapi boleh dikatakan patik pernah melakukan aktiviti seperti ini. 

Terbaru patik dan beberapa lagi rakan blogger lain telah berkesempatan untuk merasai pengalaman menyelusuri keindahan gua batu kapur disebuah gua yang diberi nama 6th Mile Tunnel Lost World Adventure Park yang terletak di Lost World of Tambun

Sebenarnya patik telah sampai di Lost World of Tambun ini sudah beberapa kali tetapi ini adalah kali pertama patik diberitahu yang aktiviti seperti ini boleh kita lakukan disini. Bagaimana keadaan. perasan dan pengalamannya? Teruskan pembacaan korang didalam entri ini.

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Sebelum memulakan penerokaan 6th Mile Tunnel Lost World Adventure Park, kami dilengkapi dengan pakaian keselamatan termasuklah helmet, pelampung keselamatan dan juga kasut yang sesuai sepanjang perjalanan sepanjang didalam gua. Khabarnya perjalanan sepanjang 6th Mile Tunnel Lost World Adventure Park ini memakan masa 3 jam pergi dan balik.

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Perjalanan kami dimulakan dengan menaiki boat ini untuk menuju keseberang sana dimana perjalanan kami akan bermula diseberang sana. Perjalanan menaiki boat ini memasakan masa lebih kurang 15 minit korang akan dijamu dengan pemandangan yang indah sekeliling dan juga ikan yang banyak didalam Tasik Bogo ini.

Oh yaaa lupa nak kongsikan, Tasik Bogo ini adalah tasik bijih timah yang telah ditinggalkan oleh pengusaha bijih timah suatu masa dahulu.

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Sesampai ditebing tasik, kami dikehendaki melalui kawasan perubahan yang boleh patik katakan sebagai kawasan elit. Sepanjang perjalanan ke Adventure Park, kami diingatkan supaya tidak membuat bising dan juga memetik tanaman yang ditanam oleh penduduk perumahan ini.

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Tadaaaa akhirnya kami semua sampai di Adventure Park dimana 6th Mile Tunnel bermula. Sebelum kita merasai azab yang bakal kami tempuh, apa kata kita bergambar kenangan dahulu. Hehe.

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Sebelum memulakan penerokaan 6th MileTunnel ini, kami diberi penerangan ringkat berkenaan keselamatan semasa melalui gua nanti. Apa yang patik tahu kami akan melalui laluan gua yang gelap dan akan menyusuri gua bersungai yang gelap. Selain itu kami juga diingatkan supaya tidak menyentuh sebarang objek berkilau seperti kristal kerana ianya akan menyebabkan terbantut pertumbuhannya.

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Untuk memasuki mulut gua, kami dikehendaki untuk menyeberangi kawasan paya ini sebelum kesana. Korang akan merentasi paya ini dengan menggunakan tali yang direntasi sepanjang paya sehingga ke mulut gua dengan berenang. Mujurlah kami dilengkapi dengan jaket keselamatan. Kiranya patik yang tidak boleh berenang boleh selamat menyeberangi paya ini.

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Bila sampai dimuka pintu gua, perasaan lega sebab melepasi paya telah berjaya dan sekarang debaran akan kita hadapi untuk merentasi gua 6th Mile Tunnel ini. Perjalanan yang memakan masa lebih kurang 3 jam pergi dan balik

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Untuk pengetahuan korang, perjalanan sepanjang gua ini memerlukan korang menggunakan lampu suluh kepala bagi menyinari laluan didalam gua ini. Kami juga sering diingatkan untuk tidak mengganggu apa yang ada didalam gua ini termasuklah kristal didinding gua dan juga kelawar yang menjadi penunggu disini. 

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Jujur patik katakan gua ini ada keunikkan dia sendiri. Dengan batuan batu kapur yang cantik, gua ini dipenuhi dengan batuan kristal yang masih tumbuh aktif didalamnya. Perjalanan yang berair sepanjang didalam gua ini membuatkan patik sejuk. Mana tidaknya dari mula kami terednam didalam air bermula sedalam paras buku lali sehingga paling dalam setinggi pinggang. Memang kecut semua haaa. Hehehe

6TH MILE TUNNEL LOST WORLD ADVENTURE PARK

Secara keseluruhan, patik sangat seronok dengan aktiviti seperti ini. Korang yang datang ke Lost World of Tambun, jangan lupa untuk tidak melepaskan peluang untuk turut serta didalam aktiviti agak lasak ini di 6th Mile Tunnel Lost World Adventure Park. Untuk sebarang informasi lanjut, korang boleh dapatkan seperti dibawah.


>> WEBSITE | INSTAGRAM | FACEBOOK <<
Kredit foto: www.dikbee.com, www.rafzantomomi, www.projektravel.com

Comments

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

MAKAN DI MASHIGETTA KOREAN FOOD BANDAR BARU BANGI YANG SEMESTINYA 100% HALAL

MASJID 1000 SELAWAT MERCU TANDA PULAU PANGKOR