PENGALAMAN BERMAIN DI TALI AIR HOMESTAY LABU KUBONG KUALA KANGSAR PERAK

HOMESTAY LABU KUBONG KUALA KANGSAR PERAK

PENGALAMAN BERMAIN DI TALI AIR HOMESTAY LABU KUBUNG PERAK | Bila sebut tali air, patik sebenarnya patik tidak pernah ada pengalaman berada dan bermain ditali air dimana-mana kawasan di Malaysia. Bagaimana perasaan bermain di tali air semua tu tidak pernah patik alami dan kadang kala perasaan tu teringin untuk bermain disana. 

HOMESTAY LABU KUBONG KUALA KANGSAR PERAK

Tetapi tempoh hari patik bersama Tourism Malaysia telah berpeluang untuk merasai pengalaman bermain ditali air di sebuah perkampungan di Labu Kubong, Kuala Kangsar Perak. Sebuah perkampungan yang indah, tenang yang berlum parnah patik rasai. Dikelilingi kawasan bukit bukau dan daratan yang boleh patik katakan dipernuhi dengan kawasan sawah.

Bila sebut sawah, patik yakin korang pernah nampak laluan air yang digunakan sebagai laluan pengairan bagi sawah padi bagi penduduk kampung. Selalunya laluan air atau lebih dikenali sebagai tali air ini hanya laluan daripada laluan tanah, tetapi tali air yang ade di Labu Kubong ini adalah tali air konkrit. 

HOMESTAY LABU KUBONG KUALA KANGSAR PERAK

Rupanya saliran dahulunya tanah yang berusia 50 tahun ini telah bertukar dan dipasang dengan konkrit bagi meningkatkan hasil padi di kawasan Homestay Labu Kubong ini. Ini adalah pengalaman pertama patik berada di tali air yang selalunya patik lihat melalui TV atau hanya didalam gambar sahaja. 

HOMESTAY LABU KUBONG KUALA KANGSAR PERAK

Rupanya air yang mengalir ditali air ini datang dari anak sungai dan akhirnya akan masuk ke saliran ini dan akan dilepaskan kedalam petak-petak sawah apabila diperlukan. Airnya memang jernih dan bersih. Kalau korang yang jenis suka mandi-manda, tali air ini memang akan mengundang korang untuk mandi manda. 

HOMESTAY LABU KUBONG KUALA KANGSAR PERAK

Sejujurnya ini adalah kali pertama patik berpeluang untuk merasai pengalaman untuk merasai kesejukkan dan ketenangan berada di kawasan kampung Homestay Labu Kubong, Kuala kangsar Perak ini. Patik rasa keistimewaan Homestay Labu Kubong ini selain aktiviti yang berkonsepkan kampung, tali air ini juga adalah salah satu tarikan orang ramai seperti patik yang tidak pernah merasai bermain di tali air ini suatu yang seronok sambil dikelilingi pemandangan kampung yang indah. 

Comments

Popular posts from this blog

RESTORAN JIBRIL BANDAR BARU BANGI SEDIA MENU BERASASKAN 'BUTTER'

PERCUTIAN DI CAMERON HIGHLAND BERSAMA KELUARGA PASCA COVID 19 (PART 1)

KOD PADA TAYAR YANG PERLU PENGGUNA TAHU DALAM SETIAP PEMANDUAN